A weboldalak betöltési sebessége közvetlen hatással van a felhasználói élményre, emellett indirekt módon az üzleti eredményeket, illetve költségeinket is befolyásolhatja.

A felhasználó szempontjai

A mobil eszközök elterjedésével ennek a teljesítménymutatónak még inkább felértékelődött a szerepe, hiszen ha gyorsan szeretnénk valamit elintézni egy sorban állva vagy a buszra várva, akkor bosszúságot okoz a lassan betöltődő oldal. Különösen kellemetlen ez abból a szempontból, hogy a mobil eszközök éppen az életünk megkönnyítését célozzák azzal, hogy minden információ egy pillanat alatt, bárhol elérhető.

A böngészési élmény befolyásolhatja a márkánk megítélését, a látogatóink hűségét, ezért egy oldal elemzésekor kitüntetett figyelmet kell rá fordítanunk mind a desktop eszközök, mind az ezek szerepét lassan szinte teljesen átvevő mobil eszközök irányából.

Az üzleti szempontok

Egy oldalnak nem csak szubjektív minőségi mutatói vannak, mint például a felhasználói élmény, hanem egzakt, mérhető módon is megítélhetjük a működését.

Az oldal betöltési sebessége többek között jelentős hatással lehet arra is, hogy az új látogatók hogyan találnak meg minket a keresőkből vagy a PPC csatornákon keresztül.

A Google rangsorolási algoritmusának része az oldal sebességének értékelése, a nemrég bevezetett mobilbarát rangsorolási algoritmus pedig egyre nagyobb súllyal veszi figyelembe az oldalaink mobil eszközökre optimalizáltságát, felépítését, sebességét egyaránt.

Ha ezen teljesítménymutatók alapján a website alacsonyabb értéket ér el, a kereső hátrébb sorolhat az organikus keresés találatai között, illetve fizetett hirdetések árazását és rangsorolását is befolyásolhatja – ami már közvetlenül költségben kifejezhető hátránnyal is jár.

Eszközök az elemzéshez

A teljesítménymutatók elemzésére több ingyenes eszköz is a fejlesztők rendelkezésére áll:

A PageSpeed Insights a Google saját eszköze, amely értékel és egyúttal optimalizálási javaslatokat is kínál.
A 100 pontos skálán a 80 pont feletti érték elérése az általánosan kitűzhető cél mindenki számára, a 60 pont alatt eredmények esetén mielőbbi beavatkozás és javítás javasolt.

PageSpeed Insights eredmények

PageSpeed Insights eredmények

A YSlow a Yahoo! által fejlesztett eszköz, amely böngésző kiegészítőként telepíthető és segíti az elemzést, valamint a fejlesztők munkáját.

Információk a fejlesztéshez

A problémák azonosítása után a Google fejlesztőknek szánt dokumentációjában részletes útmutatások érhetők el a lehetséges javítási módokkal: PageSpeed Insights Rules